Terug naar het overzicht

Nieuws van Farmertronics Deurne

03 augustus 2017

eTrac

De komende jaren wil  Farmertronics Engineering een alternatief bieden voor de huidige standaard dieseltrekker door een onbemande elektrisch aangedreven robot (eTrac) te ontwikkelen voor de groente- en fruitteelt.

De 3-wielige eTrac zoals afgebeeld is bedoeld als de vervanger voor de smalspoortrekker in de fruitteelt. Er zal ook een variant ontwikkeld en gebouwd worden voor de beddengroenteteelt.

De eTrac heeft een standaard hydraulische categorie I hefinrichting zodat in feite alle bestaande lichte landbouwwerktuigen gekoppeld kunnen worden. De eTrac heeft echter alleen een elektrische PTO en geen mechanische PTO (aftakas) meer zodat alleen elektrisch aangedreven landbouwwerktuigen gekoppeld kunnen worden. Deze keuze is bewust gemaakt om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de energie die het accupakket levert.

Door toepassing van GPS-RTK technologie van de firma eFarmer kan de eTrac onbemand met 2 centimeter nauwkeurigheid over de akker navigeren over van tevoren vastgestelde rijpaden. De eTrac is op afstand gekoppeld met het hoger liggend farm management systeem Akkerweb wat door de WUR in Wageningen is ontwikkeld en wat door Akkerweb op de markt wordt gebracht.

Omdat de eTrac aanzienlijk lichter is dan een dieseltrekker zal minder bodemverdichting plaatsvinden. Door de toepassing van elektriciteit voor de aandrijving zal geen uitstoot meer plaatsvinden van CO2 of van schadelijke gassen zoals bij de verbranding van diesel wel gebeurt. Door het onbemande karakter van de eTrac kan aanzienlijk op personeelskosten worden bespaard.

Thema ADS 2017

Thema 2017

Secretariaat

Wim van Tulden
Sneppenweg 7
5712 PE Someren
Tel. 06-46298499
ads@agrarischedagensomeren.nl

K.v.K. nr. 41091860
BTW nr. NL 8007 66 696 B01
IBAN nr. NL19RABO0148102999